Hieronder lichten wij de belangrijkste punten uit de evaluatie toe, met specifieke aandacht voor onze samenwerking met de overheid en onze FIN Code Goed Bestuur. Ook duiden wij wat dit betekent voor onze leden, vermogensfondsen en foundations met een ANBI-status.
Belangrijke punten uit de kabinetsreactie
1. Fiscale voordelen ANBI-regeling
Het kabinet benadrukt dat de ANBI-regeling een cruciaal instrument is en blijft voor filantropische instellingen. Het biedt vrijstelling van schenk- en erfbelasting voor ontvangen giften en erfenissen. En het maakt donaties aftrekbaar voor particulieren en bedrijven in de inkomsten- en vennootschapsbelasting.
2. Aanscherping verplichtingen voormalige ANBI’s
Om oneigenlijk gebruik of misbruik van de ANBI-status te voorkomen, wil het kabinet in overleg met FIN en de rest van de sector onderzoeken hoe de verplichtingen voor voormalige ANBI’s kunnen worden aangescherpt. Dit kan leiden tot strengere regels rondom rapportage en transparantie, ook voor huidige ANBI’s.
3. Vermindering administratieve lasten en samenwerking met de sector
Het rapport van Berenschot wees al op mogelijkheden om administratieve lasten voor ANBI’s te verlichten, onder meer door sectorale zelfregulering. Hierdoor kan ook de toezichtlast van de Belastingdienst verminderd worden, omdat die in staat wordt gesteld te steunen op het eigen toezicht van de sector.
Het kabinet zet in op deze samenwerking en onderzoekt hoe het gedeelde toezicht nog effectiever kan. Daarnaast benadrukt het kabinet dat samenwerkingsafspraken met koepelorganisaties zoals FIN bijdragen aan vertrouwen, begrip en transparantie.
4. Minimumnorm voor het aantal bestuurders bij ANBI’s
Het kabinet ziet risico’s voor belangenverstrengeling bij familiestichtingen met een ANBI-status. Om die reden wil het kabinet een minimumnorm voor het aantal bestuurders bij alle ANBI’s. Echter, op dit moment is niet duidelijk of en bij hoeveel familiestichtingen sprake is van belangenverstrengeling. FIN zal bij het kabinet blijven benadrukken dat slechts een vermoeden van belangenverstrengeling niet mag leiden tot extra lasten bij alle ANBI’s.
Met de recente introductie van de FIN Code Goed Bestuur en de bijbehorende jaarlijkse verklaring heeft FIN al een belangrijke stap gezet in de richting van zelfregulering, precies zoals het kabinet beoogt. Deze Code, unaniem omarmd door onze leden, verplicht de aangesloten vermogensfondsen en foundations om minimale standaarden voor verantwoord, effectief en efficiënt bestuur na te leven. Door de Code te volgen, waarborgen onze leden vertrouwen en duidelijkheid, zowel intern als naar externe stakeholders, zoals de Belastingdienst.
Dit sluit naadloos aan bij de visie van het kabinet. De visie die de lasten voor deze instellingen wil verlichten en de visie die inzet op sectorale samenwerking en zelfregulering, om transparantie en integriteit bij ANBI’s te vergroten.
Dankzij onze langdurige en constructieve contacten met de overheid is FIN uitstekend gepositioneerd om invulling te geven aan de voorgestelde samenwerkingsafspraken. Onze Code Goed Bestuur biedt een solide basis voor afspraken met de overheid. FIN brengt deze Code actief in bij overleg met onder andere de Ministeries van Financiën en van Justitie en Veiligheid om te benadrukken dat onze sector al proactief werkt aan goed bestuur en verantwoording, in lijn met de kabinetsdoelen.
Wat betekent dit voor onze leden?
Voor vermogensfondsen en foundations met een ANBI-status blijft deze status een cruciale pijler voor het in aanvang verkrijgen van donaties en nalatenschappen en voor het vervolgens niet belasten van vermogen of vermogenswinsten. De voorgenomen aanscherping van verplichtingen voor voormalige ANBI’s kan leiden tot strengere controles of aanvullende rapportage-eisen, ook voor huidige ANBI’s. Dankzij de FIN Code Goed Bestuur zijn onze leden echter goed voorbereid om aan deze eisen te voldoen, aangezien zij al werken volgens hoge standaarden van transparantie en verantwoording.
De kabinetsfocus op samenwerking en het verminderen van administratieve lasten biedt kansen. FIN zal pleiten voor praktische oplossingen, zoals gestandaardiseerde rapportages die aansluiten bij onze Code Goed Bestuur, om de efficiëntie van de operatie van onze leden te verbeteren. Dit kan hun werk als ANBI vereenvoudigen en meer ruimte bieden voor hun maatschappelijke doelen.
Vervolgstappen
FIN volgt de ontwikkelingen nauwlettend en blijft in gesprek met de overheid om de belangen van onze leden te behartigen. Ook in aanloop naar de verkiezingen en de daaropvolgende formatie heeft FIN goede contacten met de politieke partijen. We zullen het belang van de filantropische sector en de ANBI-regeling in het bijzonder blijven benadrukken en positioneren onze FIN Code Goed Bestuur daarbij actief als een voorbeeld van effectieve zelfregulering en een basis voor verdere samenwerking.
Heeft u specifieke zorgen of suggesties? Neem contact met ons op via info@verenigingvanfondsen.nl. Samen zorgen we ervoor dat de ANBI-regeling een krachtig en werkbaar instrument blijft voor de filantropische sector.