Lid worden

FIN Code Goed Bestuur voor effectieve en efficiënte organisaties

De FIN Code Goed Bestuur bevat de door de leden opgestelde normen over effectief en verantwoord bestuur. FIN-leden die verklaren dat zij aan deze 7 normen voldoen en zich vrijwillig laten toetsen onderschrijven daarmee het belang van goed en professioneel bestuur.

Stappenplan Deelname FIN Code Goed Bestuur

Volg bovenstaande stappen om te ontdekken of uw organisatie klaar is voor toetsing aan de FIN Normen Goed Bestuur.

1
Meld uw organisatie aan voor de toetsing Code Goed Bestuur

Is uw organisatie in de afgelopen 4 jaar al getoetst? Of heeft uw organisatie de CBF Erkenning dan kunt u direct naar stap 3.

2
Download Scan Code Goed Bestuur

Wilt u weten of uw organisatie klaar is voor de toetsing? Klik dan hier voor de Scan Code Goed Bestuur

Scan Code Goed Bestuur
3
Is uw organisatie klaar om getoetst te worden, bent u al getoetst de afgelopen 4 jaar of heeft u de CBF Erkenning?

Zo ja, vul het aanmeldformulier in, klik hier.

Ja, ik meld mij aan!
4
Jaarlijkse Verklaring FIN Normen Goed Bestuur invullen.

Zodra u de aanmelding heeft ingevuld, krijgt u van ons een e-mail met instructie. Wij maken voor u een SharePoint site aan, hier staat het Jaarlijkse Verklaring formulier dat u kunt invullen. Hier kunt u ook uw bijbehorende stukken plaatsen.

5
De toetsing gaat starten

U stuurt een e-mail naar toetsing@verenigingvanfondsen.nl zodra al uw stukken compleet zijn. U krijgt vervolgens een e-mail ter bevestiging dat de toetsing gaat starten. De toetser kan contact met u opnemen om aanvullende vragen te stellen.

6
Beoordeling door de FIN Commissie Goed Bestuur

De FIN Commissie Goed Bestuur beoordeelt het advies van de toetser en controleert of de verklaring voldoende is onderbouwd met de benodigde stukken. Het oordeel van de FIN Commissie Goed Bestuur ontvangt u per e-mail.

7
Is het oordeel positief?

Gefeliciteerd! Het 'Code Goed Bestuur' label wordt bij uw fonds op onze website geplaatst. U mag dit label, met bijbehorende tekst, ook op uw eigen website vermelden.

8
De jaren na de toetsing

De komende jaren krijgt u een bericht om de Jaarlijkse Verklaring te uploaden in uw SharePoint omgeving. Bij veranderingen t.o.v. vorig jaar upload u ook de nieuwe stukken. Na het uploaden, of wanneer u het wachtwoord niet meer weet, stuurt u een mail naar toetsing@verenigingvanfondsen.nl

Jaarlijkse Verklaring
Een proces van continu ‘leren en verbeteren’

De FIN Code Goed Bestuur

De FIN Code Goed Bestuur geeft 7 normen over het besturen, toezichthouden, het afleggen van verantwoording en het afwegen van belangen. De normen stimuleren een effectief bestuur en een efficiënte organisatie en dragen daarmee bij aan het behalen van de maatschappelijke missie. Zoals bij veel aspecten van een organisatie is het een proces van continu ‘leren en verbeteren’.

De FIN Code Goed Bestuur

Toetsing FIN Code Goed Bestuur

Goed en effectief bestuur, dat is de kern van de vrijwillige zelfregulering van de FIN-leden. Met deelname aan de zelfregulering laat u zien dat ook uw organisatie goed en effectief wordt bestuurd. Deelname is eenvoudig. U dient de Jaarlijkse Verklaring FIN Normen Goed Bestuur in. Eén keer in de vier jaar wordt deze door een onafhankelijk externe accountant getoetst, te beginnen in het eerste jaar. Volg de bovenstaande stappen van de deelname en ontdek of er verbeterpunten zijn in het bestuur van uw organisatie, zodat u zich nog effectiever in kunt zetten voor uw maatschappelijke missie! Is er aanvullende ondersteuning nodig bij de voorbereidingen? Laat het ons weten.

Handleiding Toetsing Jaarlijkse Verklaring

Fondsen met het label FIN Code Goed Bestuur

Na een positieve beoordeling ontvangt uw fonds het label 'FIN Code Goed Bestuur'. Fondsen en foundations die de toets FIN Code Goed Bestuur positief hebben afgerond vindt u via onderstaande link.

Fondsen die de toets FIN Code Goed Bestuur positief hebben afgerond

Commissie Goed Bestuur


Het FIN-bestuur benoemt de Commissie Goed Bestuur, bestaande uit een aantal FIN-leden met een onafhankelijke externe voorzitter. Deze commissie monitort het proces van de jaarlijkse registratie door het FIN-bureau en de vierjaarlijkse Toetsing door de Toetser. Zij rapporteert daarover aan het FIN-bestuur en aan de FIN ALV.

De Commissie Goed Bestuur bestaat uit: Martin Bauman (voorzitter), Theo van Ballegooy, Henk van Stokkom, Jantine van de Watering - Geesink. Koos Mink is toetser.

Ontmoet de Commissie Goed Bestuur

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid