Lid worden

FIN Code Goed Bestuur voor effectieve en efficiƫnte organisaties

De FIN Code Goed Bestuur bevat de door de leden opgestelde normen over effectief en verantwoord bestuur. FIN-leden die verklaren dat zij aan deze 7 normen voldoen en zich vrijwillig laten toetsen onderschrijven daarmee het belang van goed en professioneel bestuur.

Stappenplan Deelname FIN Code Goed Bestuur

Volg onderstaande stappen om te ontdekken of uw organisatie klaar is voor toetsing aan de FIN Normen Goed Bestuur.

1
Meld uw organisatie aan voor de toetsing Code Goed Bestuur

Is uw organisatie in de afgelopen 4 jaar al getoetst? Of heeft uw organisatie de CBF Erkenning dan kunt u direct naar stap 3.

2
Download Scan Code Goed Bestuur

Wilt u weten of uw organisatie klaar is voor de toetsing? Klik dan hier voor de Scan Code Goed Bestuur. Wanneer downloaden niet lukt, graag het document opvragen via toetsing@verenigingvanfondsen.nl

Scan Code Goed Bestuur
3
Is uw organisatie klaar om getoetst te worden, bent u al getoetst de afgelopen 4 jaar of heeft u de CBF Erkenning?

Zo ja, vul het aanmeldformulier in, klik hier.

Ja, ik meld mij aan!
4
Jaarlijkse Verklaring FIN Normen Goed Bestuur invullen.

Zodra u de aanmelding heeft ingevuld, krijgt u van ons een e-mail met instructie. Wij maken voor u een SharePoint site aan, hier staat het Jaarlijkse Verklaring formulier dat u kunt invullen. Hier kunt u ook uw bijbehorende stukken plaatsen.

5
De toetsing gaat starten

U stuurt een e-mail naar toetsing@verenigingvanfondsen.nl zodra al uw stukken compleet zijn. U krijgt vervolgens een e-mail ter bevestiging dat de toetsing gaat starten. De toetser kan contact met u opnemen om aanvullende vragen te stellen.

6
Beoordeling door de FIN Commissie Goed Bestuur

De FIN Commissie Goed Bestuur beoordeelt het advies van de toetser en controleert of de verklaring voldoende is onderbouwd met de benodigde stukken. Het oordeel van de FIN Commissie Goed Bestuur ontvangt u per e-mail.

7
Is het oordeel positief?

Gefeliciteerd! Het 'Code Goed Bestuur' label wordt bij uw fonds op onze website geplaatst. U mag dit label, met bijbehorende tekst, ook op uw eigen website vermelden.

8
De jaren na de toetsing

De komende jaren krijgt u een bericht om de Jaarlijkse Verklaring te uploaden in uw SharePoint omgeving. Bij veranderingen t.o.v. vorig jaar upload u ook de nieuwe stukken. Na het uploaden, of wanneer u het wachtwoord niet meer weet, stuurt u een mail naar toetsing@verenigingvanfondsen.nl. Dit mailadres kunt u ook gebruiken als het uploaden niet lukt.

Jaarlijkse Verklaring
Een proces van continu ā€˜leren en verbeterenā€™

De FIN Code Goed Bestuur

De FIN Code Goed Bestuur geeft 7 normen over het besturen, toezichthouden, het afleggen van verantwoording en het afwegen van belangen. De normen stimuleren een effectief bestuur en een efficiĆ«nte organisatie en dragen daarmee bij aan het behalen van de maatschappelijke missie. Zoals bij veel aspecten van een organisatie is het een proces van continu ā€˜leren en verbeterenā€™.

De FIN Code Goed Bestuur

Toetsing FIN Code Goed Bestuur

Goed en effectief bestuur, dat is de kern van de vrijwillige zelfregulering van de FIN-leden. Met deelname aan de zelfregulering laat u zien dat ook uw organisatie goed en effectief wordt bestuurd. Deelname is eenvoudig. U dient de Jaarlijkse Verklaring FIN Normen Goed Bestuur in. EĆ©n keer in de vier jaar wordt deze door een onafhankelijk externe accountant getoetst, te beginnen in het eerste jaar. Volg de bovenstaande stappen van de deelname en ontdek of er verbeterpunten zijn in het bestuur van uw organisatie, zodat u zich nog effectiever in kunt zetten voor uw maatschappelijke missie! Is er aanvullende ondersteuning nodig bij de voorbereidingen? Laat het ons weten.

Handleiding Toetsing Jaarlijkse Verklaring

Fondsen met het label FIN Code Goed Bestuur

Na een positieve beoordeling ontvangt uw fonds het label 'FIN Code Goed Bestuur'. Fondsen en foundations die de toets FIN Code Goed Bestuur positief hebben afgerond vindt u via onderstaande link.

Fondsen die de toets FIN Code Goed Bestuur positief hebben afgerond

Commissie Goed Bestuur


Het FIN-bestuur benoemt de Commissie Goed Bestuur, bestaande uit een aantal FIN-leden met een onafhankelijke externe voorzitter. Deze commissie monitort het proces van de jaarlijkse registratie door het FIN-bureau en de vierjaarlijkse Toetsing door de Toetser. Zij rapporteert daarover aan het FIN-bestuur en aan de FIN ALV.

De Commissie Goed Bestuur bestaat uit: vacature (voorzitter), LĆ©onhard ten Siethoff (secretaris), Renate Buijze (secretaris), Liesbeth Nagelkerke-Mulder (lid). Koos Mink is toetser.

Ontmoet de Commissie Goed Bestuur

Leden aan het woord over de Code Goed Bestuur

"Na een fijn gesprek met Marie-Claire zagen wij het belang van de FIN Code Goed Bestuur voor Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds. Eigenlijk waren er geen aanpassingen in onze organisatie nodig. Het was waardevol om met het bestuur een evaluatie moment te hebben van het eigen functioneren. Daar kwamen goede ideeƫn naar voren. Het toetsingsproces was eenvoudig en goed geregeld. Prima adviezen ontvangen!

Laura van Roon, manager Bedrijfsvoering Sophia Kinderziekenhuis Fonds

"Na een interne herstructurering diende de toetsing voor Code Goed Bestuur als een handige spiegel om de veranderingen te testen. Het rapport was daarom niet alleen nuttig, maar ook een bevestiging dat de huidige koers van de Iona Stichting aansluit bij deze tijd. De toetsing is een aanrader voor ieder fonds."  

Christine Geertsema, verbindingsadviseur Iona Stichting

"Als een van de eerste leden van de FIN (ons lidnummer is tenslotte 0001) was het voor Triodos Foundation niet meer dan vanzelfsprekend dat ook wij ons aan de toetsing FIN Code Goed bestuur wilden onderwerpen. Een gedegen voorbereiding en uitstekende begeleiding door Marie-Claire Tordoir, relatiemanager van de FIN, verliep de toetsing vlekkeloos. Er was volop ruimte voor overleg en ook het contact met de toetser Koos Mink was bijzonder prettig. Bijzonder behulpzaam bij de toetsing was het stappenplan op de website, met name de Scan Code Goed Bestuur hielp bij ons bij de voorbereidingen. Naast de positieve uitslag waren wij zeer tevreden over het verloop en wij zijn blij dat we met deze toetsing ook een objectief beeld hebben gekregen over de kwaliteit van onze processen en onze organisatie."

LĆ©onhard ten Siethoff, directeur Stichting Triodos Foundation

"Wij hebben dit toetsingsproces als waardevol en leerzaam ervaren; we hebben de zaken die we nog niet op orde hadden inmiddels vormgegeven. De handleiding was behulpzaam en de begeleiding c.q. het contact met de toetser zinvol. Kortom, doen dus, maar neem er wel even de tijd voor."

Jan Klomp, coƶrdinator Gerard Endenburg Foundation

"Het uploaden van alle documenten ten behoeve van de toetsing was wederom een fluitje van een cent. Het systeem is door de FIN zeer gebruikersvriendelijk ingericht. Het rapport en het gesprek met Koos Mink waren constructief en leerzaam. Al met al een positieve ervaring. Dank jullie wel."

Sabine Fijn van Draat, bestuurssecretaris Visio Foundation

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid