Lid worden

Alle nieuwsberichten

Onderzoek naar de bankrelaties van vermogensfondsen

Gepost op 11 oktober 2022
Alle Nederlandse filantropische organisaties hebben een bank en soms meer dan één. Eerder besteedde het Vakblad fondsenwerving aandacht aan de Eerlijke Bankwijzer (EBW) en de vraag wat duurzaam financieren en beleggen inhoudt. Banken doen zaken met het geld dat goede doelen via een rekening-courant, een depositorekening of een beleggingsportefeuille aan hen toevertrouwen. In dit vervolgartikel kijkt Martje Nooij naar de bankkeuze van 127 Nederlandse vermogensfondsen in relatie tot welke banken goed scoren in de EBW. Kort wordt ingegaan op andere ratings.

Eerlijke Bankwijzer en vermogensfondsen

De belangrijkste Nederlandse banken worden sinds 2009 jaarlijks langs de meetlat van de EBW gelegd, een initiatief van Amnesty, Milieudefensie, PAX, Oxfam Novib en World Animal Protection (WAP). Het initiatief ontstond o.a. naar aanleiding van een wapenschandaal bij ABN AMRO. De EBW neemt op vijftien onderwerpen het beleid van banken en de mate waarin ze dat beleid uitvoeren onder de loep. Denk daarbij aan respect voor mens, dier en milieu, klimaatverandering, belastingen, corruptie en transparantie, mijnbouw, olie en gas, en wapens. Wat bleek? Voor de grootbanken is er op vrijwel alle thema's nog veel werk aan de winkel, want ook bij hoge scores liepen beleid en uitvoering vaak ver uiteen. ING, ABN AMRO en Rabobank scoorden bijvoorbeeld op mensenrechtenbeleid vrij hoog, terwijl hun uitvoering onder de maat bleek. Alleen de Volksbank (ASN, SNS, Regiobanken) en Triodos scoorden goed op bijna alle vijftien thema’s van de EBW.

In dit onderzoek verleggen we de focus naar de vermogensfondsen. Een diffuse sector. Het OnlineFondsenboek van het Kenniscentrum Filantropie heeft 1.346 filantropische fondsen opgenomen, elk met een eigen KvK-nummer en anbistatus. 358 van hen zijn lid van brancheorganisatie voor vermogensfondsen Fondsen in Nederland (FIN). Maar er zijn veel meer kleine, slapende, lokale fondsen.

Het volledige artikel, dat vandaag is verschenen in Vakblad Fondsenwerving, kun je HIER lezen.

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid