Lid worden

Alle nieuwsberichten

Minister Schouten bezoekt Kleine Armoede Projecten

Door Haella Stichting Gepost op 25 maart 2024
Woensdag 20 maart was Minister Schouten te gast bij een bijeenkomst in Hoofddorp, waar samen ze met stichting Prakkie Hoofddorp en nog 35 andere informele initiatieven uit het hele land in gesprek gingen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Haëlla Stichting en Kleine Armoede Hulp, een fonds van 35 vermogensfondsen die kleine armoede en eenzaamheidsprojecten ondersteunen. De minister was zichtbaar onder de indruk van de vele kleine en vaak informele initiatieven. Ze roemde de moed, kracht en inzet en oprechte betrokkenheid van deze informele organisaties bij mensen in de problemen.

De initiatieven vertelden aan de minister dat er vaak niet naar hen geluisterd wordt door overheid en instanties. De vrijwilligers hebben moeite om aan ruimte voor hun activiteiten en kleine subsidies te komen. Veel geld van de overheid gaat allereerst naar grote welzijnsorganisaties. Maar het zijn vooral en juist deze informele helpers die achter de voordeur komen en zo de mensen die door overheid en instanties niet bereikt worden, wél bereiken. Zij weten tegen welke barrières mensen in armoede aanlopen en toch worden ze veel te vaak niet gehoord en zitten niet bij de beleidsmakers aan tafel. Voor alle deelnemers was het een bijzondere middag waarin zij, zich echt serieus genomen voelden. Dat deed hen zichtbaar goed.

Een mooi voorbeeld is de stichting Prakkie Hoofddorp waar de minister ook op bezoek ging. Ze voorzien 180 gezinnen in Hoofddorp van voedsel : mensen die wel in armoede leven maar niet bij de voedselbank terecht kunnen. Ronald en Miranda begonnen Prakkie ruim drie jaar geleden en zijn inmiddels een onmisbare organisatie voor velen. Zij worden gesteund vanuit Kleine Armoede Hulp, maar helaas blijft hulp vanuit de gemeente Haarlemmermeer uit. Dat is jammer, want er is dringende behoefte aan een pand om de voorraad op te slaan. Dat gebeurt nu in de huiskamer en de tuin van het woonhuis van Miranda en Ronald. Dat trekt een zware wissel op hun gezondheid. De minister was zichtbaar onder de indruk van al het werk en het huisvestingsprobleem van Prakkie en hielp mee bij het inpakken van de tassen voor de uitdeling.

Ter voorbereiding van het gesprek met de minister is er een boekje door de informele helpers gemaakt. Het is te lezen op de website van de Haëlla Stichting.

bron: Haarlemmermeer.nieuws.nl

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid