Lid worden

Alle berichten over aanpak van de crisis

Ondersteuning aan noodhulp in ontwikkelingslanden bij COVID-19

Gepost op 9 juni 2020
Hoe ga je als fonds om met de COVID-19 pandemie in ontwikkelingslanden?

Handvatten voor fondsen

Hoe ga je als fonds om met de COVID-19 pandemie in ontwikkelingslanden? Wat voor noodhulpvragen zijn er? En hoe zorg je er als fonds voor dat de steun op de juiste plek beland? 

Op initiatief van de werkgroep ‘Aanpak crisis’ van de FIN en in samenwerking met Sara Kinsbergen vonden er een tweetal  (online) bijeenkomsten plaats waarin een aantal fondsen over deze vragen discussieerden. 

Het ‘Do no harm’- principe speelt een belangrijke rol bij de funding van de juiste projecten. Net als de vraag hoe we kunnen borgen dat de steun de minderheden en kwetsbaren in de gemeenschappen daadwerkelijk bereikt. De geschiedenis heeft aangetoond dat juist deze doelgroepen in crisistijden het het zwaarst te verduren hebben.

Ook werd de haalbaarheid van noodhulpacties besproken. Wanneer deze in het verlengde liggen van wat partners normaal gesproken al doen is het succes waarschijnlijk groter.

De meeste fondsen kiezen ervoor om in deze tijden hun bestaande partners extra te hulp te geven door bijvoorbeeld extra funding te verlenen. Of dat er soepele criteria worden toegepast bij de besteding van al reeds toegezegde bedragen. De fondsen die geen vaste partners hebben kiezen er voor zich te concentreren op een wederopbouw op een later moment in plaats van noodhulp nu.

Wilt u meer lezen? Klik dan hier.

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid